Roeping

Het ging erover in een radioprogramma. Verpleegkundigen die hun werk alleen maar doen om er geld mee te verdienen. Even daarvoor was een verpleegkundige aan het Woord die het 40 jaar had gedaan. En of je het dan alleen maar doet om je brood te verdienen?

Maar daar viel dus de opmerking: vroeger deden ze het uit roeping.

Misschien zijn we dat woord wel een beetje kwijt. Want ja, ik hoor niemand roepen, zeggen we dan vandaag. Als het besef van God, de Schepper wegebt, dan hoor je ook Zijn stem niet meer. Dan is er ook geen sprake meer van een roeping. Dan wordt het “een innerlijke overtuiging”, of “dat is mijn dingetje”.

De Bijbel spreekt van roeping. Niet dat daarmee bedoelt is dat Iemand je bij de naam roept en zegt: jij moet dit of dat worden. Maar dat door je gaven en talenten in je hart de overtuiging geboren wordt dat God je tot een bepaald taak roept. We werken niet alleen om te leven, maar we leven om te werken. Dat is dan je roeping. Heel iets anders dan dat je leven eigenlijk bestaat uit vrij zijn en vakantie vieren. Je vermaken. Maar dat het er om gaat dat ik mijn leven gekregen heb om God en mijn naaste te dienen. Ik ben er niet voor mezelf, maar ook voor de ander.

Bijzonder als je mensen ontmoet in wie dat naar voren komt. Niet dat ze er mee te koop lopen. Maar je bemerkt het. Niet een mens die demonstreert: kijk eens wat ik allemaal kan. maar een mens die zijn gaven en talenten ten dienste stelt van de ander. Soms merk je het ook gewoon als iemand gewoon zijn werk doet, en er blijk van geeft trots te zijn het te mogen doen. Dankbaar te kunnen doen wat gevraagd wordt, nodig is, of vereist is..

Daarom is het zo jammer dat er in de samenleving zo weinig aandacht en respect is voor veel beroepen waarin de persoonlijke inzet in het bijzonder wordt gevraagd. Niemand gaat naar de rechter als iemand 100 rookworsten door de gehaktmolen laat gaan i.p.v. door de inpakmachine. Maar wat gebeurd er als een ambtenaar, verpleegkundige of een arts een fout maakt? Dan ineens worden er grote woorden gebruikt en mensen weggezet.

Veel meer zouden we deze mensen, die hun werk zien als hun roeping onze dankbaarheid moeten tonen.

Advertentie
Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.