Naar Huis

In alle stukjes die ik de afgelopen week met u gedeeld heb, gaat het eigenlijk over het thema dat hier nu bovenstaat. We zijn onderweg naar huis.

Als u dit leest op deze donderdag 28 november 2019, dan zijn we begonnen aan de laatste kilometers. We zijn dan ’s morgens vertrokken uit Bad Nenndorf in de buurt van Porta Westfalica. Dan hebben we nog 400 km. te gaan tot Katwijk aan Zee. We moeten dan op de woensdag de afstand van Siedlce in Polen naar Bad Nenndorf hebben overbrugd. Dat is 950 km. Dat is een heel eind. Dus? Dat weet ik nu nog niet. Maar zo zijn we aan het plannen.

Naar huis. Wat voor gevoelens roept dat allemaal wel niet op. Allereerst geborgenheid. Of we nu denken aan het ouderlijk huis, of het huis waar we met onze geliefden wonen. Maar het kan ook gevoelens van verdriet en rouw oproepen. Als er een lege plaats is. Als we geliefden moeten missen.

Naar huis betekent voor ons allen, naar de plaats waar onze woning staat. Dat is immers de letterlijke betekenis. We gaan naar (ons) huis. En dan zijn we weer dankbaar als we daar komen. We wonen in onze geriefelijke woning. De verwarming is aan, de kraan geeft water, uit het stopcontact komt stroom. De kast hangt vol met kleding. De koelkast en de keukenkast zijn vol met etenswaren. De auto staat voor de deur en de straat wordt door de gemeente netjes onderhouden. Ik hoef niet bang te zijn dat ik een bekeuring krijg omdat de politie-agent zijn maandsalaris wil verhogen. Naar huis betekent in onze situatie, geborgenheid.

En toch. Ja, dat bedenk je dan in een land dat je bezocht. Als ik hier toch eens zou moeten leven. Wat een toestand. En als ik dan ziek word en hier in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Waar iedereen maar rondloopt en waar de familie moet zorgen dat ik nog een beetje te eten krijg. En waar de bedden zoveel slechter zijn dan thuis. Wat een moeilijke omstandigheden. Geen woorden voor.

Maar als je nu thuis bent en ineens krijg je het bericht dat je ernstig ziek bent en zult gaan sterven. Ja maar dan…. Nee dan is er geen ja maar meer.

U moet me goed begrijpen. Ik bedoel niet dat er geen verschillen zijn. Ook niet dat armoede en slechte zorg en problemen een beter leven is dan de verzorgingsstaat.

Maar in alles moeten we ook de proporties blijven bezien. Het leven met de moeiten en zorgen van het leven is er overal. Maar het gaat om de verwachting die je hebt. Of je een thuis hebt. Of je weet hebt van “naar huis” gaan.

Als we sterven moeten. Gaan we dan naar huis of gaan we een onbekende toekomst tegemoet? Het Evangelie gaat over het leven met de Heere. De blijde boodschap is, dat de Heere Zijn hart en Zijn huis heeft geopend voor armen. En dan is het dus de vraag, weet u zich bij de Heere geborgen. Bent u onderweg naar huis. Zijn we reizigers op “de Weg”. Hebben we verwachting van de toekomst, omdat hij de Naam van de Heiland draagt. Hebben we Hem ontmoet. Hoorden we Zijn stem.

We zijn nooit zomaar onderweg. Ook al maken we een vakantiereis zonder tevoren bepaalde bestemming. Ook al leven we van de ene dag in de andere. We zijn onderweg. En de vraag is: komen we dan thuis. Eeuwig thuis.

En daarom is de vraag zo belangrijk. Hebben we een thuis. Dar is de Geliefde. Daar is de Heere, Die ons heeft liefgehad met een eeuwige liefde. En nu is het wonder gebeurd: ik heb Hem lief, die mij eerst heeft liefgehad. Hij is mij ontmoet. Jezus de Redder van de wereld. En nu ben ik op weg Hem te ontmoeten. Wat een dag zal dat zijn!

En daarom waren we onderweg. Hulpgoederen die de voortgang van de Evangelieverkondiging ondersteunen. Omzien naar mensen in nood, opdat ze zicht mogen krijgen op Thuis. De gemeenten die we bezochten, gemeenten in deze wereld, die een beeld van Gods huis mogen zijn in de tijd. Waar ze de stem van Vader horen. Waar mensen hen ontmoeten en vertellen van een eeuwig thuis.

En ja, dan is thuis een plaats die ons steeds weer herinnerd aan het huis van God en aan het eeuwige thuis bij God. Dan zijn we onderweg naar huis.

De Psalm (65) zingt:

Een stroom van ongerechtigheden
Had d’ overhand op mij;
Maar ons weerspannig overtreden
Verzoent en zuivert Gij.
Welzalig, dien Gij hebt verkoren,
Dien G’ uit al ’t aards gedruis
Doet naadren, en Uw heilstem horen,
Ja, wonen in Uw huis.

Daar zal ons ’t goede van Uw woning
Verzaden, reis op reis,
En ’t heilig deel, o grote Koning,
Van Uw geducht paleis;
Gij, Gij zult vreselijke dingen
Ons, in gerechtigheid,
Doen horen, en ons blij doen zingen
Van ’t heil, voor ons bereid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.